Technology

Is Wordpress nog altijd een logische keuze in 2025?

On 12 / 03 / 2025 / by Bregt Vanbilsen

Blogpost - Wordpress
Een vergelijking van WordPress en Storyblok CMS-platforms, waarbij wordt onderzocht hoe de traditionele aanpak zich verhoudt tot een moderne headless architectuur.

Bij Born Digital krijgen we regelmatig projectaanvragen waarin WordPress als vereiste CMS-platform wordt opgegeven.
De argumenten voor WordPress zijn meestal dezelfde, maar misschien zijn ze niet zo vanzelfsprekend als ze lijken. Laten we ze eens vanuit een andere invalshoek bekijken.

Populariteit

Het is waar dat WordPress tot op de dag van vandaag het meest gebruikte CMS is. Maar het is ook waar dat het gebruik hiervan het afgelopen jaar is afgenomen.

WordPress draait 40% van alle websites.

Built With / Wordpress usage Statistics

Wordpress usage statistics

Bedankt dat WordPress is ontstaan in een tijd waarin er weinig alternatieven waren. Daardoor zijn veel mensen er vertrouwd mee, en verandering brengt vaak weerstand met zich mee. In 2025 zijn er echter veel andere oplossingen beschikbaar.

Gratis

Hoewel WordPress een open source is, betekent dat niet dat een WordPress-website gratis is. Je betaalt nog steeds voor hosting, gebruikte plug-ins en updates om je website veilig te houden.

Je kunt natuurlijk zelf iets in elkaar zetten met een bestaand thema en plug-ins, maar zodra je een professionele uitstraling nodig hebt, zul je waarschijnlijk een bureau inhuren om je website te ontwerpen en te ontwikkelen. Ontwikkelaars en bedrijven kiezen steeds vaker voor andere programmeertalen en modernere oplossingen.

Een website samenklikken met plug-ins

Vanaf het begin heeft WordPress het mogelijk gemaakt om functionaliteit toe te voegen via plug-ins. Door de groei van de WordPress-community zijn er nu plug-ins beschikbaar voor vrijwel elke mogelijke toepassing. Dit is een groot voordeel, maar er kleven ook nadelen aan:

Plug-ins voor basisfunctionaliteiten
Er ontbreekt best wat basisfunctionaliteit in WordPress. Om deze toe te voegen, ben je afhankelijk van externe plug-ins. Dit is een probleem, omdat het framework en de database niet specifiek ontworpen of geoptimaliseerd zijn voor deze functionaliteiten.

Wil je extra contenttypen toevoegen (bijvoorbeeld nieuws, producten, projecten)? Gebruik een plug-in.
Wil je extra velden toevoegen aan een contenttype (bijvoorbeeld een datum bij een nieuwsartikel)? Gebruik een plug-in.
Heb je vertalingen nodig? Gebruik een plug-in.
Wil je snellere laadtijden (via caching of optimalisatie van assets)? Gebruik een plug-in.

In mijn ogen zouden dit kernfunctionaliteiten moeten zijn en standaard in WordPress moeten zitten.

Prestaties van plug-ins
Niet alle plug-ins zijn van dezelfde kwaliteit.
Er zijn goed geschreven plug-ins die prettig werken, maar er zijn ook veel slecht geschreven plug-ins.

Slechte plug-ins kunnen je website vertragen, functionaliteiten breken en je beheerderspaneel vullen met "koop nu"-promotiebanners. Doe-het-zelf webbouwers stappen daarom steeds vaker over op online no-code tools om snel iets in elkaar te zetten.

Wordpress admin panel showing banners

Maar wat is het alternatief?

Wij geloven in een headless aanpak. Dit betekent dat we gespecialiseerde tools gebruiken voor elke stap in het proces van het tonen van een website. We kiezen niet zomaar een tool omdat er toevallig een plug-in voor beschikbaar is, maar selecteren de beste oplossing voor elke taak.

Headless architecture

De architectuur ziet er duidelijk anders uit, maar wat betekent dat? Een headless aanpak scheidt verantwoordelijkheden en functionaliteiten. Dit biedt meer flexibiliteit, betere schaalbaarheid en hogere beveiliging.

Bij WordPress zijn het CMS en de front-end sterk met elkaar verbonden. In een headless aanpak kies je voor de beste oplossing voor elk onderdeel.


Welke voordelen heeft dit?

Beveiliging

De populariteit van WordPress maakt het een aantrekkelijk doelwit voor hackers.
Afhankelijk van de bron die je bekijkt, is WordPress verantwoordelijk voor 70% tot 90% van alle gehackte websites.

Daarom is het cruciaal om WordPress, plug-ins en thema’s up-to-date te houden.
Dit vergt echter veel inspanning, vooral omdat WordPress geen onderscheid maakt tussen functie-updates en beveiligingsupdates.

Bij een headless CMS is de beveiliging van je data al ingebouwd en hoef je je hier minder zorgen over te maken.

Een ander nadeel van de traditionele WordPress-opzet is dat wanneer je website plotseling veel bezoekers krijgt, de database overbelast kan raken en je site onbereikbaar wordt.

Contentdistributie

Een headless CMS maakt niet uit waar de data naartoe gaat. Het kan een website (of meerdere websites), een webapp of een mobiele app voeden.

Je bent ook niet beperkt tot één databron.
Wil je een webshop toevoegen? Kies een e-commerceprovider die het beste bij jouw situatie past. De front-end kan eenvoudig content uit deze bron halen en producten aan bezoekers tonen.

Moderne oplossingen

Wil je een geoptimaliseerd front-end framework gebruiken, overstappen naar een ander headless CMS of een app maken die content deelt met je website?
Met een headless aanpak kan dit met minimale inspanning.

In WordPress is dit niet mogelijk, of het vereist een enorme investering in tijd en geld.

Voor het CMS kiezen we vaak Storyblok. Dit is een van de meest gebruiksvriendelijke CMS'en, waarmee beheerders live wijzigingen kunnen bekijken.

Controle

Bij een headless aanpak hoef je geen plug-ins te installeren om functionaliteit toe te voegen (en dus ook geen onnodige ballast mee te slepen).

Dit betekent dat de ontwikkelaar volledige controle heeft over wat er naar de browser wordt gestuurd. Hierdoor is een volledig op maat gemaakte en geoptimaliseerde ervaring mogelijk.