Insights

Bruggen bouwen tussen methodes: Onze "Sequentiële Ontwerpmethode"

On 05 / 02 / 2025 / by Maarten Cox

ecosystems
Er zijn heel veel projectmanagementmethodes. Agile, Waterfall, Design Sprints, Kanban – de lijst gaat maar door. We zouden een heel boek kunnen schrijven over de voor- en nadelen van elke methode, maar eerlijk gezegd, wie heeft daar tijd voor? Dus hier is de korte versie van ons denken: elke methode heeft zijn voordelen en nadelen, en wat voor het ene project werkt, kan een complete ramp zijn voor een ander. Het draait allemaal om de context.

Sequentieel Ontwerpen

Daarom hebben we onze eigen aanpak ontwikkeld, die we "sequentieel ontwerpen" noemen. Het is een soort hybride, die de beste elementen van verschillende methoden combineert en probeert de valkuilen te vermijden. Beschouw het als een "best of"-compilatie, aangepast aan onze manier van werken.

We kunnen de realiteit van projectwerk niet volledig ontvluchten. We hebben meestal een vaste start- en einddatum, en een vast budget. Dat betekent dat we in fasen werken, een beetje zoals de Waterfall-methode. Maar laat je daardoor niet afschrikken! We zitten niet vast in het verleden.

Iteratie

Binnen die fasen omarmen we zeker het idee van iteratie, zoals in Agile. Maar in plaats van ons te concentreren op kleine stukjes van het project, nemen we een stap terug en kijken we naar het grotere geheel. Bij elke fase duiken we dieper in de details, verfijnen we ons begrip en de oplossing. Het is als inzoomen op een kaart – je begint met het continent en werkt langzaam naar je straat toe.

Geen Silo’s

Een van de grootste problemen van de traditionele Waterfall-methode is dat teams geïsoleerd kunnen werken. Wij vermijden dat door ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit. We gebruiken centrale documentatie en moedigen het team aan om hun werk bij te houden terwijl ze verdergaan. Op deze manier weet iedereen wat er gebeurt, en kunnen experts op het juiste moment hun kennis delen. Het is als een voortdurende conversatie over het project, zonder dat iedereen bij elke vergadering aanwezig hoeft te zijn. Deze collaboratieve aanpak is iets waar we van houden in Agile, maar we doen het op een manier die niet vereist dat iedereen overal bij betrokken is, wat anders het budget kan opblazen (en iedereen gek maakt).

In de praktijk

Hoe werkt het allemaal in de praktijk? We werken samen gedurende het hele project, waarbij we altijd het uiteindelijke doel in gedachten houden. Bij elke fase voegen we steeds meer details toe, waardoor wat aanvankelijk enorm ingewikkeld leek, wordt omgevormd tot een mooie, simpele en intuïtieve oplossing. Het is als het zien van een sculptuur die uit een blok marmer komt – je begint met een ruwe vorm en werkt het geleidelijk uit tot een kunstwerk. Zo benaderen we elk project, en dat is wat ons werk zo effectief maakt.